Jaką deskę do serów wybrać?

Podając sery na stół, warto pamiętać, że należy ułożyć je w kolejności od najłagodniejszego, do tego o najbardziej wyrazistym lub pikantnym smaku. Jest to jednakowo ważne jak podanie ich na odpowiednio dobranej desce do serów. Choć czasem na stołach sery pojawiają się na kamiennej tacy, to właśnie z drewnem komponują się najlepiej.

Prawidłowa konserwacja deski

Przed kupnem takiej deski należy się upewnić, z jakiego drewna została zrobiona i jak wyglądał proces jej tworzenia i konserwacji. Warto również zwrócić uwagę na walory estetyczne. Deski, na których podaje się sery, wykonane są z różnego rodzaju drewna. Można wybrać między gatunkami o drewnie twardym lub miękkim. Częściej wybór pada jednak na twarde drewno, takie jak dąb czy bambus. Deski te są wytrzymalsze i dzięki ścisłej strukturze rzadziej dochodzi w nich do rozwoju bakterii. Kupując deskę, należy upewnić się, czy w czasie jej produkcji nie użyto żadnych chemikaliów. Taka informacja powinna być zawarta na etykiecie. Akcesorium kuchenne, jakim jest deska do podawania serów, powinno się konserwować za pomocą naturalnych olejów, na przykład rzepakowych. Tylko wówczas ma się pewność, że można położyć na nie sery.

Konserwując drewnianą deskę, zapobiega się osłabieniu jej struktury podczas użytkowania oraz powstrzymać ewentualny rozwój gromadzących się w zagłębieniach bakterii. Jedyną dopuszczalną metodą zabezpieczenia drewna, która ma służyć do podawania na nim serów, jest wtarcie oleju naturalnego, na przykład rzepakowego. Spełni on swoje zadanie i nie pozostawi na serach żadnych szkodliwych śladów. Chcąc kupić dodatek kuchenny, jakim jest deska do serów, należy również zwrócić uwagę na to, jak się prezentuje. Najlepiej jest zrezygnować z tych modeli, które posiadają metalowe lub plastikowe elementy. Podając naturalne sery, warto nawiązać do tej natury, również w kształcie i wyglądzie naczynia, na którym zostaną podane. Mile widziane są tu pozostałości kory lub mocno zarysowane słoje. Układa się wówczas sery w niedużych odległościach od siebie, by móc wyeksponować również samą deskę.

Wystawianie serów na stół, jest zwyczajem, który nadaje spotkaniom eleganckiego wymiaru. Jeśli jednak chce się na to zdecydować, to koniecznie należy zadbać o odpowiednią oprawę. W tym celu warto sięgnąć po dużą drewnianą deskę, twarde noże i elementy dekoracyjne, jak żurawina lub zioła. Samo ułożenie serów również ma znaczenie. Powinno się zwiększać intensywność zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Tak zadbana przekąska jest również ozdobą każdego stołu.